5 trends die de toekomst van inkoop bepalen

Data-analyse, artificiële intelligentie en ontwikkelingen zoals de ‘digital twin’ gaan het inkoopvak volledig veranderen. Dat blijkt uit de scriptie van Emeritor-adviseur Max Mattijssen over inkooptrends. In deze blog vertelt Max hoe hij zijn afstuderen bij Emeritor heeft beleefd. En natuurlijk wat die trends zijn, die de inkoopwereld gaan beïnvloeden.

Emeritor-adviseur Max Mattijssen rondde dit jaar zijn studie Facility Management af met een scriptie over ‘Effecten van digitalisering op het inkoopwerkveld’. Dennis Dirkzwager, Managing Consultant bij Emeritor, begeleidde hem. Max werpt in zijn scriptie een blik in de toekomst van inkoop. Zijn interessante conclusies zijn van grote waarde voor Emeritor. Dat heeft twee redenen. “Allereerst kunnen we een aantal vondsten van Max direct inzetten in lopende projecten bij opdrachtgevers,” zegt Dennis. “Daarnaast zijn we altijd op zoek naar input voor de training en ontplooiing van onze inkoopspecialisten.”

 

Profiel inkoopadviseur verandert

De meest opzienbarende uitkomst? Max vertelt: “Het beeld dat ik had van hoe een inkoopadviseur werkt, klopt niet met wat ontwikkelingen van ons vragen. Inkoopspecialisten zullen hun kennis over automatisering moeten vergroten. Zelf doe ik nu een cursus Data Analytics omdat ik zie dat ik dat in de toekomst nodig ga hebben. Ik heb Emeritor geadviseerd om ook andere adviseurs hierin op te leiden.”
Dennis vult aan: “Gechargeerd gezegd: vijftig jaar geleden hadden inkopers vooral administratieve vaardigheden nodig. Het profiel van de ideale inkoopadviseur is sindsdien veranderd. En het gaat nog meer veranderen.”

5 supplychain-trends en wat ze voor u betekenen

Max onderzocht voor zijn scriptie vijf trends op het gebied van supplychain. Hij gebruikte hiervoor onder andere een publicatie van onderzoeksbureau Gartner. Max spitste zijn analyse en adviezen specifiek toe op de werkwijze van Emeritor. “Daar was ook echt plek voor binnen de organisatie,” vertelt de kersverse adviseur. “Ik heb voor mijn onderzoek ook verschillende collega’s geïnterviewd. Heel fijn om te merken dat ze openstonden voor mijn vragen én adviezen. Sowieso zet Emeritor enorm in op zelfverbetering. Er is voor de medewerkers een coach beschikbaar om aan soft skills te werken. Ook op professioneel gebied is er veel ruimte om te groeien.”

Benieuwd naar de vijf trends uit het onderzoek? Dit zijn ze.

 

Trend 1: organisaties sturen op duurzaamheid

De voordelen van de circulaire economie zijn groot voor zowel het milieu als voor bedrijven zelf. Dit zie je volgens Max volop terug in de inkoopwereld. Maatschappelijk Verantwoord Inkopen is een steeds belangrijker thema. De ISO 20400 kan voor organisaties als gids dienen om duurzamer in te kopen. Ook Stichting MVO-register biedt handige hulpmiddelen, met tools voor strategievorming en implementatie van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).

 

Trend 2: artificiële intelligentie denkt mee

Een andere innovatie die Gartner noemt is artificial intelligence (AI). Max ziet mogelijkheden voor AI in inkoopfuncties zoals spendanalyse, sourcing-vraagstukken, contractmanagement en Purchase-to-Pay. Max licht toe: “Met AI kun je een prijsanalyse doen op basis van historische prijzen en een prijsforecast maken. Ook kun je teksten in contracten veel sneller analyseren op bijzonderheden. Zo maak je van losse data informatie waar een organisatie op kan sturen. Met de inkoper als aanjager!”

 

Trend 3: machine learning als basis voor beslissingen

Machine learning valt onder AI, maar verdient zeker een eigen kopje in dit overzicht. In deze vorm van AI leert het systeem met behulp van algoritmes van data die je opvoert. Hierdoor kun je nauwkeurige voorspellingen doen en gefundeerde beslissingen nemen. Hoe meer data je blijft toevoegen, hoe beter de prestaties. Juist voor inkoopprofessionals is dit interessant. Max: “Je kunt met zo’n zelflerend systeem leveranciers beter vergelijken en sturen op inkoopprijzen.”

 

Trend 4: risico’s in de supplychain nemen toe

Max merkte in zijn onderzoek dat ook inkoopadviseurs zich bezighouden met de stijgende prijzen en tekorten aan bijvoorbeeld datachips. Hoe ga je om met die risico’s?
Max’ advies: “Risico’s beheersen kan door bijvoorbeeld reserves op te bouwen en zo verstoringen op te vangen. Verder speelt flexibiliteit een sleutelrol. Door uitwijkmogelijkheden ben je minder afhankelijk van bepaalde goederen. Ook is het belangrijk om signalen op te pikken die zich hoger in de keten bevinden. En altijd goed met leveranciers in gesprek te blijven om storingen op te kunnen vangen.”

 

Trend 5: digital twin helpt met alternatieve scenario’s

De laatste trend heeft alles te maken met digitale strategieën. Voor uitdagingen in het inkoopwerkveld worden steeds vaker digitale oplossingen gebruikt. Een mooi voorbeeld – en Max’ persoonlijke favoriet – is de digital twin. Dit is een virtueel model van een fysiek product of dienst. Het model dient als digitale kopie van de supplychain. Zo ben je in staat scenario’s te onderzoeken, waarbij ook databeheersing en machine learning weer een glansrol spelen.
Max geeft een voorbeeld: ‘’Als grondstof A niet meer leverbaar is, wat betekent dat dan voor de keten? Wat gebeurt er als we grondstof A vervangen door grondstof B? Of als we wisselen van leverancier? De digitale tweeling laat je het alternatieve scenario zien. Zo kun je aan verschillende knoppen draaien om te zien wat de effecten op de supplychain zullen zijn.”

Vind de oplossing voor uw bedrijf in één van onze whitepapers

Inkoop wordt data-analyse

Een rode draad in al deze trends is dat data een cruciale rol speelt. En de hoeveelheid data waar organisaties over beschikken neemt al jaren enorm toe. Hoe meer data, hoe beter! Toch?
Daar heeft Dennis een kanttekening bij: “Veel data lijkt mooi, maar zie zo’n kluwen aan data maar eens te ontwarren. Daarvoor moet je erg goed zijn in analyseren. Uit Max’ scriptie leiden we dus af dat analysevaardigheden belangrijker worden. Voor onze huidige adviseurs én voor nieuwe junior adviseurs die we gaan begeleiden vanuit Emeritor.”

Meer lezen over trends in het inkoopveld? Lees onze whitepapers en blijf op de hoogte.

Wil je net als Max jezelf ontwikkelen als inkoopadviseur? Emeritor zoekt junior, medior en senior inkoopspecialisten! Neem een kijkje op onze vacaturepagina.

 

Max Mattijssen

Inkoopadviseur